ORGELCONCERT van Winfried Dahlke

Op zondag 10 november om 16.00 uur geeft Winfried Dahlke weer een orgelconcert op het Snitger&Freytag orgel uit 1797 van de Magnuskerk in Bellingwolde. We zijn trots op de al meer dan 20 jaar lange samenwerking met de Duitse orgelacademie het “Organeum” uit Weener. In dit kader wordt het unieke Snitger-Freijtag orgel voor studiedoeleinden gebruikt en worden er jaarlijks een aantal concerten verzorgt in de Magnuskerk. Hij kent daardoor heel goed de enorme mogelijkheden van dit orgel. Dit jaar zal de onlangs gereed gekomen technische restauratie van het orgel hem inspireren, nog meer uit het orgel te halen!
Het programma richt zich op de zelden uitgevoerde werken van de Braunschweig-organist Georg Dietrich Leyding, die zich kenmerken door hun speelvreugde en bijzondere originaliteit. Er zijn drie preludes van Leyding in C-groot, E-groot en B-groot, de koraalvariaties op "Von Gott will ich nicht lassen" en een koraalbewerkingen op "Wie schön leuchtet der Morgenstern". Deze composities worden aangevuld met compositorisch verwante werken van Georg Böhm en Johann Sebastian Bach. De ontroerend mooie reeks variaties op "Freu dich sehr, o meine Seele" van Georg Böhm en de koraalbewerkingen op "Auf meinen lieben Gott" en het voorspel in G-klein zijn te horen. Uit het jeugdwerk van Johann Sebastian Bach wordt het Praeludium in C uitgevoerd, waarvan het signaalachtige thema de bijnaam "Fire Brigade Prelude" heeft gekregen.