Vrolijke Sonates van de 18e eeuw op 12 september 2021 Vrolijke Sonates van de 18e eeuw op 12 september 2021

Vrolijke Sonates van de 18e Eeuw in de Magnuskerk van Bellingwolde
Op zondag 12 september 2021 om 16.00 uur geven Winfried Dahlke en Darija Schneiderova weer een op het Snitger & Freijtag-orgel uit 1797 in de Magnuskerk in Bellingwolde. Op het programma staat gevarieerde orgelmuziek uit de baroktijd en gevoelige werken van Dieterich Buxtehude, Carl Philipp Emanuel Bach en Iberische componisten uit de 18e eeuw.

In de speelse sonates van Portugese en Spaanse componisten en in de sonates van Carl Philipp Emanuel Bach komt de klank van het orgel bij uitstek tot zijn recht in het samenspel van de klavieren en de registraties. Ook voor de muziek van Buxtehude (Praeludium in F groot en Ciacona in C klein) biedt het orgel de karakteristieke stemmen voor een interpretatie in overeenstemming met de stijl.
Darija Schneiderova studeerde orgel als hoofdvak en piano en klavecimbel als bijvak aan het Rimsky-Korsakov College in St. Petersburg, aan de Gnessin Muziekacademie in Moskou en aan de Hochschule für Künste Bremen. Winfried Dahlke studeerde theologie in Göttingen en kerkmuziek (A-examen, aanvullende artistieke studie orgel) in Bremen. Hij is werkzaam voor de orgelcultuur als LKMD (regionale kerkmuziekdirecteur) van de Ev.-ref. kerk, als directeur van het Organeum, orgelrevisor van de Ev.-luth. Sprengel Ostfriesland-Ems en als organist van de Grote Kerk van Leer.

Het Bellingwolder orgel wordt beschouwd als het laatste Schnitger-orgel. Het werd in 1797 gebouwd door Arp Schnitger's kleinzoon Frans Caspar en zijn compagnon  Heinrich Hermann Freytag. Het instrument is een van de best bewaarde monumentale orgels in het Eems-Dollardgebied. Het geeft een onvergelijkbare expressiviteit aan de muziek van de 17e en 18e eeuw.

De toegang tot het concert bedraagt 7 euro. Het concert komt voort uit een jarenlange  samenwerking tussen het Organeum en de gemeente Bellingwolde.
In verband met de coronamaatregelen handhaven we nog steeds de 1,5 m en moeten we uw naam en telefoonnummer/adres noteren, zodat we u, indien nodig kunnen bereiken. U kunt zich voor het concert aanmelden via de mail op: hensen.ellen@hetnet.nl of telefonisch op 06-23741844

Concertprogramma 2021
Het mannenkoor Crescendo uit Winschoten heeft moeten afzeggen voor 10 oktober, omdat ze in verband met corona al 2 jaar niet meer gezongen hebben. In plaats van dit koor komt het Vituskoor olv Georg Kühn uit Winschoten. Ze gaan gregoriaanse liederen zingen. Ze worden op het orgel begeleid door Bouko Tiggelaar. Bouko zal tevens een aantal orgelsolo’s voor zijn rekening nemen.
De concerten van Bel Canto (7 november) en het Martini Jongenskoor (19 december) kunnen, zoals het nu lijkt, wel gewoon doorgaan. Mocht dit door omstandigheden niet kunnen, dan zullen we dit bekend maken.

Wilt de informatie over de concerten over niet meer ontvangen? Geef dit dan even door, dan wordt u van de verzendlijst gehaald.

Groet,
Hensen Trenning